Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Περί δημοκρατίας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης

''Τώρα στην προεκλογική περίοδο σας βλέπουμε. Έτσι και βγείτε βουλευτές θα σας χάσουμε!'': Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των πολιτών, όταν έρχονται σε επαφή με υποψήφιους βουλευτές της περιφέρειάς τους. Και θα συμφωνήσω: Πράγματι, είναι μια μεγάλη αδυναμία της αντιπροσωπευτικής, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γιατί, αν το εξετάσει κανείς αντικειμενικά ή ακόμα και πρακτικά, ένας εκλεγμένος βουλευτής είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στην Αθήνα τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και να μετέχει στις συνόδους της Βουλής. Έτσι, κατά τα ειωθότα, οι βουλευτές στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου και την Δευτέρα το πρωί εγκαθίστανται στο γραφείο τους στην εκλογική τους περιφέρεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους τους να περάσουν από το γραφείο τους.
Αυτή η στρέβλωση της δημοκρατικής αντίληψης θυμίζει νοοτροπία παλαιών ημερών. Υποχρέωση των εκλεγμένων βουλευτών είναι οι συνεχείς περιοδείες στις περιοχές του νομού της εκλογής τους. Κι αυτό, γιατί μέλημα ενός εκλεγμένου βουλευτή οφείλει να είναι ο κάθε πολίτης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τόπο, όπου ζει, ανεξάρτητα από το αν υπήρξε ψηφοφόρος του ή όχι.
Μια τέτοια πράξη στηρίζει την δημοκρατία: Από την μια μεριά μεταφέρει το σκεπτικό των επιλογών του κόμματος στο οποίο ανήκει. Από την άλλη, ακούει, μετράει και μεταφέρει στο διοικητικό κέντρο τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών, ώστε να διαμορφώνεται μια ουσιαστική πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Η νοοτροπία του υπερέχοντα είναι η πρώτη που πρέπει να αλλάξει. Ιδιαίτερα οι νέοι πολιτικοί, οι αμέτοχοι του παλαιοκομματισμού, έχουν υποχρέωση να σταθούν δίπλα στον πολίτη και να γίνουν ο σύνδεσμος του λαού και της πολιτικής εξουσίας. Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, αλλά και νέα αντίληψη των πολιτών στην επιλογή της ψήφου τους. Έφθασε η ώρα να εκλείψει οριστικά ο πολίτης πελάτης - ψηφοφόρος. Αυτό είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα αλλαγής και προόδου.