ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ REX


Φίλες και φίλοι, συντροφισσες και σύντροφοι…...Απο την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα …..την ιστορική πόλη της Καλαματας…...Το Λίκνο της Ελευθερίας και του πολιτισμού….. χαιρετίζω την παρουσία όλων σας…..Και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου….. για την αποψινή υποδοχή που μου επιφυλάξατε.
Αν η Ελευθερία και η ισότητα….. γεννήθηκαν στη σκέψη κάποιου ανθρωπου……,στη πράξη μπορούν να βρεθούν στη Δημοκρατια,….οπου όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια ευθύνη για τα κοινα…..,όπως ειπε ο Αριστοτελης ……Και αυτό το μέγα αγαθό της Δημοκρατίας….. απαιτείται για να λειτουργήσουν οι θεσμοί …..οι οποίοι υλοποιούνται από τη γνήσια λαϊκή Βούληση…… που εκφράζεται μέσα από τις Εκλογες….,οπου Κυρίαρχος είναι ο λαός ο οποίος κατά το Σύνταγμα…. είναι η πηγή όλων των εξουσιών…… Kαι κυρίως το Κοινοβουλιο,ο Ναος της Ελευθεριας,της δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Από τις συνοπτικές γενικές αυτές αρχές ……έρχομαι στην ουσία και το νόημα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.
 Επειδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθη,… δεν θα χάσουμε την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη μας,… που οραματίστηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου….,και συμπεριέλαβε στην Διακήρυξη της 3ης  του Σεπτέμβρη,…. που όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουμε συνυπογράψει..... Οι καιροί είναι κρίσιμοι…. Δεν είναι ώρα για καταδίκες και κρίσεις για τον καταλογισμό ευθυνών….. Η διαμαρτυρία,… η επιβολή τιμωρίας…. εκτονώνει τον θυμό μας, αλλά δεν προσφέρει λύση….. Είναι ώρα για αγώνα…, για να ξεφύγουμε από το τέλμα…. Πρέπει να σταθούμε στρατιώτες…. και στην πρώτη γραμμή του μετώπου πρέπει να βρεθούμε εμείς…., ο λαός…. Το ψηφίστεμε να σας σώσω μας τελείωσε,… οφείλουμε να το τελειώσουμε εμείς,… τώρα αυτή την στιγμή…. Να τελειώνουμε μια και καλή με τους αυτόκλητους σωτήρες,… που ανεβαίνουν στα κεραμίδια και φωνάζουν… ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειές μου… σας έφερα ποτάμια και σας έκανα γεφύρια…. Σας απλώνω τα χέρια μου και ζητώ τα δικά σας….. Η σωτηρία είναι υπόθεση όλων μας…, έχει μια προϋπόθεση…, την συνεργασία.
Άντε, και τελείωσε ο εθνικός δρόμος,… ένα έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη…. (τον Ιουνιο παραδιδεται το τμημα Παραδεισια-Τσακωνα και Τσακωνα-Θουρια). Θα βοήθησει όμως,… δεν θα την φέρει από μόνος του την ανάπτυξη….. Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι κι εμείς,… να έχουμε προετοιμάσει τις υποδομές,…. να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που θα φέρει. ….Το να με βγάλετε απλά βουλευτή…. δεν σημαίνει για σας απολύτως τίποτα…. Αλλά ούτε και για μένα σημαίνει…. Δεν ψάχνω για ένα μισθό…. Άλλη είναι η φιλοδοξία μου… και άλλες πρέπει να είναι οι απαιτήσεις σας από ένα βουλευτή που εκλέξατε….. Είναι άλλο πράγμα να έλθετε να μου πείτε, ξέρεις, ….αποφασίσαμε, τώρα που θα έλθει ο δρόμος και θ’ αυξηθεί ο τουρισμός…., να προσαρμόσουμε τις καλλιέργειες μας…… στο να τροφοδοτήσουμε τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις μονάδες εστίασης με τα προϊόντα μας…… Έχουμε βρει τους γεωπόνους που θα μας βοηθήσουν….. Τότε μάλιστα,… θα έχω κάτι στα χέρια μου….. Τότε θα τρέξω να πιέσω υπουργούς,… υπηρεσιακούς παράγοντες, …θα κοιτάξω τα ευρωπαϊκά προγράμματα….. Τότε θα είναι ουσιαστική η παρουσία μου στη βουλή  και παρέμβασή μου…
..Και μιας και αναφερθήκαμε στα αγροτικά προϊόντα…… θα ήθελα συνοπτικά να επισημάνω……. ότι μέχρι τώρα το λάδι που είναι το χρυσάφι της Μεσσηνίας……. δεν έχει πάρει την ονομασία ΠΟΠ,….αλλα και την απαράδεκτη τιμή του …ένας καφές να αντιστοιχεί με δυο κιλα λαδι……,χωρις να ξεχνάμε τη σταφιδα,τα σύκα….. και τα οπωροκηπευτικά…..αλλά και το δράμα που ζουν οι πατατοπαραγωγοι μας αυτές τις μερες……Μην περιμένετε από καμία Αθήνα να μας σωσει……,πρεπει εμείς να συνεργαστουμε…..,να φτιάξουμε ομάδες παραγωγων,συνεταιρισμους και τυποποιητηρια σε βάσεις σωστές……. που σκοπό θα έχουν την ανάδειξη του προϊόντος…… και όχι τους παρατρεχάμενους των πολιτικών γραφειων…..Πως να τα βγάλουν πέρα οι αγρότες χωρίς κρατικό παρεμβατισμο??......η μήπως στηρίζονται από την Αγροτική Τράπεζα.??
Έτσι λοιπόν, η Αγροτική Τράπεζα που ίδρυσε ο αείμνηστος ηγέτης της Δημοκρατικής παράταξης….. Αλέξανδρος Παπαναστασιου,…..καταντησε δυναστης και όχι προστάτης των αγροτών…
  Καθώς επίσης και οι άλλες τράπεζες με τοκογλυφικά επιτόκια.
Επίσης είναι αναγκαίο να προστατευθούν τα χωρια μας… κυρίως από την ανασφάλεια και την εγκληματικότητα …..που υποχρεώνει τους γέροντες να κλειδαμπαρώνονται τα βράδια από τα κακοποια στοιχεία.
Το να με ψηφίσετε για να διορίσω τα παιδιά σας μας τελείωσε….. Ακόμα και να το επεδίωκα, δεν υπάρχουν  πια τα περιθώρια….. Πρέπει επιτέλους να φύγουμε από τις πελατειακές σχέσεις…… Πρέπει να βρούμε άλλο δρόμο επικοινωνίας μεταξύ μας…… Πρέπει να αποβάλλουμε όλοι μας,….. το επαναλαμβάνω …..όλοι μας,…. την ικανοποίηση του ατομικού συμφέροντος…... Ο δρόμος προς την πρόοδο περνάει μέσα από την συνεργασία…… Εγώ θα στηρίξω εσένα, μαζί θα στηρίξουμε τον τόπο μας….. και όλοι μαζί θα βάλουμε τους ώμους μας να στηρίξουμε την πατρίδα……. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη……  Είναι ένα απλό σύνθημα.  Εμείς θα δώσουμε το περιεχόμενό του……. Ανήκουμε σε ένα κίνημα……. και κίνημα σημαίνει συνεχείς δράσεις, σημαίνει αρχές…… Και τις αρχές τις υπηρετεί η ηγεσία….. και τις περιφρουρούν τα μέλη και οι οπαδοί…… Και τι κάναμε εμείς;…… Μεταλλάξαμε το κίνημα σε κόμμα…... Το κάναμε ένα παλαιοκομματικό απολίθωμα…... Χάσαμε την μπάλα,…. χάσαμε το πιο πολύτιμο αγαθό μιας πολιτικής παράταξης,…… τις σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες…… Όμως υπάρχει πίσω μας μια ιστορία……. Παραστρατήσαμε,….. αλλά το παραστράτημα δεν είναι γομολάστιχα να σβήνει τις αρχές μας…….. Είμαστε εδώ, ….στεκόμαστε όρθιοι και αυτό δείχνει η παρουσία σας εδώ….. Σας ευχαριστώ και πάλι από τα βάθη της καρδιάς μου….. όχι μόνα γιατί κάνατε τον κόπο να έλθετε, ……αλλά γιατί με γεμίσατε κουράγιο…… ότι είμαστε εδώ, υπάρχουμε και το μέλλον μας ανήκει.
Το κόμμα πλήγωσε τους πολίτες, …... Θ’ αφήσουμε ακόμα το αίμα να τρέχει από τις πληγές μας ή θα τις επουλώσουμε; ……..Αυτή πρέπει να είναι η αυτοκριτική μας…… και όχι να βγούμε και να πούμε, όπως όλοι μας πιέζουν να κάνουμε……, ότι είπαμε «λεφτά υπάρχουν», ότι δεν διαπραγματευτήκαμε το πρώτο μνημόνιο….. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την τόλμη να παραδώσει την εξουσία…. Έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις ο  Παπακωνσταντίνου;….. Στείλτε τον σπίτι του. ….Έχετε την δύναμη. Αυτή είναι η δημοκρατία. Τώρα τι κάνουμε είναι το ζητούμενο…… Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες….. Έχουμε μπροστά μας το μεγάλο δίλημμα,….. με την Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης,…… με ό,τι αυτό σημαίνει. ……Κλείστε τ’ αφτιά σας στις αβάσιμες εξαγγελίες……. και στην Ευρώπη και χωρίς μνημόνιο και δανειακή σύμβαση……. Αυτά δεν γίνονται στην κατάσταση που φθάσαμε……. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε όρους….. Πρέπει να ελιχθούμε ανάμεσα σε συμπληγάδες,…… με την ρότα στραμμένη στο μέλλον…… Θα περάσουμε την Σκύλα και την Χάρυβδη,….. αρκεί να κλείσουμε τ’ αφτιά μας στις σειρήνες της ανατροπής…… Επιλέξαμε, όχι εμείς,….. αλλά το 75% του ελληνικού λαού να παραμείνουμε στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ….. Έτσι, τουλάχιστον, έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις….. Αν τώρα γυρίσουμε κόντρα στο ρεύμα θα βουλιάξουμε.
Και να πάψουμε να έχουμε το σύμπλεγμα του μοναδικού ενόχου…... Δεν είναι αποκλειστικά του ΠΑΣΟΚ τα λάθη……. Η πορεία μιας οικονομίας δεν είναι υπόθεση δύο χρόνων μόνο…… Αν το θέλετε,….. οι επιλογές ήταν κακές από ένα σημείο και μετά…. Όλες οι κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάντια μας…... Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίδιοι…… Και οι ιδεολογίες μας διαφέρουν….. και τα λάθη μας διαφέρουν. Αν το επιθυμείτε, ……οικονομολόγος είμαι,……. σας κάνω μια πολύωρη ανάλυση γι’ αυτό,….. αλλά θα χάσουμε την απάντηση στο πιο ουσιαστικό ερώτημα, …..τώρα τι κάνουμε?
 Αν δεν χαράξουμε τώρα την καινούργια πορεία μας,….. δεν θα δυστυχήσουμε μόνον εμείς……, αλλά και τα δισεγγονά μας……. Αξίζει μια τέτοια τύχη ο ελληνικός λαός;…… Μας αξίζει ένα τόσο κατάμαυρο μέλλον;…… Όχι βέβαια……. Η χώρα μας έχει περάσει και άλλες κρισιμότερες στιγμές…….. Το να σταθούμε και να δεχθούμε μοιρολατρικά την πτώση ……δεν αρμόζει στον χαρακτήρα του Έλληνα.  
Οι εκλογές αυτές είναι και για κάτι ακόμα κρίσιμες,….. που ελάχιστοι έθιξαν……. Το 2013 είναι η χρονιά που η Βουλή μπορεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα….. Πρέπει να επιλέξουμε το ποιοι βουλευτές θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση…… Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε το προσωπικό, …….αλλά και το στίγμα του κόμματος……
 Έθεσε απαράβατο όρο ότι όσοι εκλεγούν βουλευτές…… και το όνομά τους εμπλακεί σε δικαστικές υποθέσεις,…… άμεσα θα παραιτούνται της βουλευτικής ασυλίας……. Είναι η πιο ξεκάθαρη και τίμια πρόταση που έχει ακουστεί……. Τα ΜΜΕ όμως δεν της δώσανε την  πρέπουσα δημοσιότητα…… κι ας είναι από τις πιο σημαντικές εξαγγελίες….. για να ξαναβρεί την ηθική υπόστασή του ο πολιτικός κόσμος…… Να ξαναβρούμε το πολιτικό πολιτισμό μας….. Και από πολιτισμό ο τόπος μας έχει πλούσια κληρονομιά και πολιτιστικό παρόν,….. με την ύπαρξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ,….. δύο ιδρύματα που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί την παρουσία τους όπως πρέπει….. Έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα και τα πολιτιστικά μας μνημεία….., αν εξαιρέσουμε την αρχαία Μεσσήνη και τα ανάκτορα του Νέστορα……. Και όμως είναι αναγκαίος ο συνδυασμός τους με την τουριστική ανάπτυξη…. Ένας θησαυρός που ξεκινά από τα προϊστορικά Ακοβίτικα, …..τα κάστρα της Κορώνης, της  Μεθώνης και της Πύλου,….. τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Θουρία …..και την βαριά πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης.
Στις κυβερνητικές εξαγγελίες του….. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ατομική κατάσταση του καθενός…… και η κρίση να περάσει με τις λιγότερο επώδυνες επιπτώσεις. ……Μην αυταπατώμεθα, οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες. …….Όμως μπορούμε και εμείς, από μόνοι μας……, να τις κάνουμε ακόμα λιγότερο επώδυνες από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα….. Όμως για να το πετύχουμε πρέπει να γίνει αυτό που ΕΓΩ προσωπικά οραματίζομαι και σας ζητώ….., τις σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης……. Θέλω να με εμπιστευτείτε ότι την αίτηση μιας επένδυσης στην Μεσσηνία ……θα στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου,……. ανεξάρτητα με τι χρώμα κομματικό έχει βάψει τις ιδέες του ο επενδυτής. …..Το γιατί είναι απλό…… Με βάση το χρώμα μόνον ……στο κράτος διόριζε η κυβέρνηση.,…. Το νιώσαμε καλά στο πετσί μας και δημιουργήσαμε ένα κράτος τέρας…. Είναι η πιο άδικη πολιτική….. Φθάνει πια.
Ο  επενδυτής……. δεν θα επιλέξει μόνον οπαδούς του κόμματος του …..για να εργαστούν στην επιχείρησή του. Θα επιλέξει αυτούς θεωρεί καλύτερους….. για την συγκεκριμένη θέση…. . Μην ξεγεγελιόμαστε,…. τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι διαφορετικά,…. στηρίζονται στην χαμένη αξιοκρατία……. Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη…. ότι θα βοηθησω τον δεξιό δήμαρχο να να κάνει ένα αρδευτικό έργο…, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής….. Θέλω όμως και από εσάς μια συνεργασία χωρίς παρωπίδες….. Θέλω όλοι μαζί οι αγρότες να συνεργαστούν…… για την καλύτερη και πιο δίκαιη εκμετάλλευση του έργου. Μια τόσο μεγάλη κρίση δεν ξεπερνιέται χωρίς συνεργασίες…… Και δεν φθάνει μόνον η συνεργασία στην κυβέρνηση….. Πιο αναγκαία είναι η συνεργασία των πολιτών…. Εμείς από κάτω έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε συνεργασία στα ψηλά….. Να γιατί το σύνθημα «για μια αυτοδύναμη Ελλάδα»…… είναι πιο ουσιαστικό από το «για μια αυτοδύναμη ΝΔ».
Χάρη στον Βαγγέλη Βενιζέλο,…. που είχε την δύναμη να διαπραγματευτεί,…… φθάσαμε στο περίφημο PSI. ……Ελαφρυνθήκαμε χρέος 100 δις ευρώ……. Μειώθηκαν κατά πολύ τα δυσβάστακτα ετήσια τοκοχρεωλύσια…... Έχουμε κάνει τα δύο τρίτα του δρόμου….. Απομένει το ένα τρίτο,….. η ανάκαμψη….. Ανακάλυψε την πυρίτιδα ο Αντώνης Σαμαράς που μιλάει για ανάκαμψη…… Ανάκαμψη έρχεται για όλη την Ευρώπη……. Ήδη η Άγγελα Μέρκελ, η οποία μας χρωστάει ακόμα τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ανακοίνωσε….ότι θα δοθούν 200 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων….., για να γίνουν έργα υποδομών……. και να δοθεί χρήμα να κινηθεί η αγορά…… Δεν την έπιασε όμως ο πόνος την σιδηρά κυρία της αυστηρής δημοσιονομικής σταθερότητας. …….Την Κυριακή μαζί με τις δικές μας εκλογές ….γίνεται και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών στην Γαλλία…… και νικητής θα είναι ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ…., που έχει στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας…. Και σας ρωτώ…. Με ποιον θα συνεννοηθεί καλύτερα ο Ολάντ;… Με τον λαϊκό δεξιό Αντώνη Σαμαρά ή με τον Βαγγέλη Βενιζέλο;…. Να ένας ακόμα λόγος για να έλθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ…... Αλλά και για έναν άλλο σπουδαιότερο…… Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει δείξει τον σεβασμό του στις συνεργασίες….. και έιναι σίγουρο….. ότι από την Δευτέρα θα επιδιώξη τις καλύτερες δυνατόν για να πάμε μπροστά…., για να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη. 
Αλλά πέρα από τα κόμματα είναι και τα πρόσωπα….. Είναι το πιο μεγάλο διακύβευμα του μέλλοντός μας….. Θέλετε υποσχέσεις που θα σας χαϊδέψουν τα αφτιά;….. Δικαίωμά σας….. Όμως αυτό δεν θα βελτιώσει την ζωή σας…. Να γιατί ζητώ την ψήφο σας…... Γιατί εμένα δεν με λένε Μαυρογυαλούρο….. Γιατί με λένε Λεωνίδα Φιλιππόπουλο και είμαι γιος του Θανάση…… Αυτό είναι το δικό μου επώνυμο, αυτή είναι η κληρονομιά μου…… Στην αρχαιότητα,….. όποιος παρέδινε στους απογόνους του μικρότερο κλήρο,….. εθεωρείτο αμάρτημα…... Στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα παραδοθεί το φιλιατρινό φράγμα ……και το 2016 θα είναι έτοιμο το μιναγιώτικο φράγμα. …Πρόκειται για δύο έργα που θα αλλάξουν την όψη της Μεσσηνίας….. Και αυτά είναι έργα που τα υπέγραψε ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ και από την θέση του Γενικού Γραμματέα ένας Μεσσήνιος,… ο Γιώργος Κανελλόπουλος. Το έκαναν αυτό για ωφεληθούν οι αγρότες της παράταξης;….. Όχι βέβαια. Το ΠΑΣΟΚ είχε το όραμα να πάει μπροστά η Ελλάδα….. Χάρη στην διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου βγήκαν στο φως οι μισοί Έλληνες….. που η Δεξιά του Καραμανλή κρατούσε στο σκοτάδι.
Ένα από τα πιο σπουδαία έργα του ΠΑΣΟΚ είναι η ίδρυση του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας….., που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και υλοποιήθηκε χάρη στις προσφορές των Μεσσηνίων ομογενών…. Ένα έργο που αναπτύσσεται και επεκτείνει τις παροχές υγείας σε όλη την Μεσσηνία,….. στο Πεταλίδι, στον Άγιο Ανδρέα, Μεθώνη, Βλαχόπουλο και Άρι, που βελτιώνει τις υποδομές του.
Αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να πάει μπροστά…… Οι Βενετοί λέγανε, …«πρώτα είμαστε Βενετοί και μετά χριστιανοί»….. Κι εγώ σας λέω, πρώτα είμαι Μεσσήνιος και μετά Έλληνας και μετά Ευρωπαίος….. Αν δεν θα αναπτυχθεί η Μεσσηνία, δεν θ’ αναπτυχθεί η Ελλάδα….. Αν δεν αναπτυχθεί η Ελλάδα, δεν θα αναπτυχθεί η Ευρώπη….. Όλοι έχετε ακούσει τις περισπούδαστες αναλύσεις….. για το πόσο θα στοιχίσει στην Ευρώπη η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ……και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ…… Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα στοιχίσει ένα τρις ευρώ…… Το ζητούμενο όμως είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση και να γυρίσουμε στην ανάκαμψη…... Σας το λέω ξεκάθαρα, την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας θα την φέρει η ανάκαμψη της Μεσσηνίας….. Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος δεν χρειάζεται να τον κατοικούν διαβόλοι….. Ούτε διάβολοι ούτε διαβολές…. έχουν θέση στον τόπο μας…… Πρέπει να διώξουμε το σαράκι της διαίρεσης από πάνω μας……. Να θυμηθούμε τον πανάρχαιο μύθο…. Μία βέργα σπάει εύκολα……. Ένα δεμάτι βεργες δεν σπάνε με τίποτα.
Αυτό είναι το όραμά μου, η δουλειά και η συνεργασία…. Το να λες αγαπώ τον τόπο μου είναι εύκολο να το λες και δεν στοιχίζει….. Εγώ δεν θέλω να σταθώ στα λόγια.
Φίλες και φίλοι,
Ήλθε η ώρα!
-       Να αναβαθμίσουμε και να στηρίξουμε τον Μεσσήνιο αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία.
-       Να δώσουμε στη Μεσσηνία το μέλλον που της αξίζει.
-       Να χαράξουμε την νέα πορεία, στα νέα δεδομένα.
-       Να βγάλουμε τον τόπομας από τον μαρασμό.
-       Να στηρίξουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
-       Να προσφέρουμε στον Μεσσήνιο το σύστημα υγείας που δικαιούται.
-       Μα πάνω από όλα, να κρατήσουμε την νεολαία στον τόπο μας.
Μας περιμένει  αγώνας που θα είναι σκληρός.
Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολύ!!!