Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Πολιτική, πολιτικός και κοινωνία
Η άλλη όψη του Λεωνίδα Φιλιππόπουλου
Συνέντευξη στον Θανάση Κουκοβίστα
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (πρώην ΚΕΠΕΨΟ), ιδρύθηκε το 1999. Από τότε σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, τους ΟΤΑ, συλλόγους και φορείς, πραγματοποίησε 1604 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 117. 044 άτομα. Με διάφορες εκδηλώσεις οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΚΕΠΕΨΥ ενημέρωσαν, ευαισθητοποίησαν και εκπαίδευσαν την τοπική κοινότητα σε προβλήματα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τον εθισμό στο διαδίκτυο, τον εθισμό στον τζόγο και τις διατροφικές διαταραχές. Στα πλαίσια της πρόληψης οργανώθηκαν σεμινάρια αντιμετώπισης των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση, αλλά και σεμινάρια ψυχοσωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν 4 τριετή επιστημονικά προγράμματα κι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του πέμπτου.
Αναζητώντας ένα υπεύθυνο, τον πρόεδρο, του οργανισμού, να μας μιλήσει για τις δράσεις και τα μελλοντικά σχέδια, αντικρίσαμε ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της καλαματιανής κοινωνίας, τον πολιτικό Λεωνίδα Φιλιππόπουλο. Αυθόρμητα βγήκε το πρώτο ερώτημα:
-Άλλοι στην θέση σου θα είχαν κάνει σημαία την απλή συμμετοχή τους σε έναν τέτοιο Κέντρο. Παρ’ όλο που είσαι πρόεδρος του ΚΕΠΕΨΥ, ελάχιστοι το γνωρίζουν, γιατί;
• Οι κότες κακαρίζουν για να διαφημίσουν το αβγό που έκαναν. Για έναν πολιτικό επιβάλλεται η ουσιαστική προσφορά του στην κοινωνία και όχι η εκμετάλλευση της προσφοράς του για μια χούφτα ψήφους. Αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν, το γνωρίζουν. Δεν είναι στις προθέσεις μου να αυξήσω τον αριθμό τυχαίων ψηφοφόρων, αλλά συνεργατών ψηφοφόρων.
-Οι τυχαίοι ψηφοφόροι όμως εξασφαλίζουν την εκλογή σου...
• Λάθος!!! Στόχος μου είναι να γίνουν συνεργάτες μου όλοι οι κάτοικοι του νομού, ακόμα και αυτοί που δεν με ψηφίζουν. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Καθήκον μου είναι να εξηγώ τις κυβερνητικές αποφάσεις και που μας οδηγούν. Αλλά πιο μεγάλο καθήκον μου είναι να ακούω τα προβλήματά τους, να τα κωδικοποιώ και να τα μεταφέρω στην κεντρική εξουσία. Αν συνεχίσω κι εγώ να προωθώ ρουσφέτια για να εξασφαλίζω ψήφους, δεν πρόκειται να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Αυτή η καταστροφική νοοτροπία μας έφτασε στο τραγικό σημείο που βρισκόμαστε. Ψηφοφόρους συνεργάτες χρειάζομαι κι όχι ψηφοφόρους χειροκροτητές.
-Αυτό δεν ανατρέπει την μέχρι σήμερα κατεστημένη νοοτροπία;
• Καιρός ν’ αλλάξει. Αυτή η νοοτροπία μας έφερε σε αυτή την θέση. Η δημιουργία μιας αυλής ευεργετηθέντων, θυμίζει άλλες εποχές, ηγεμονικές. Όμως η σωστή δημοκρατία δεν δημιουργεί φέουδα κι εμείς οι νέοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την λειτουργία της αληθινής δημοκρατίας. Δεν πρέπει να ανακάμψει μόνον η οικονομία μας. Πιο γρήγορα οφείλουμε να ανακάμψουμε τον πολιτικό πολιτισμό μας.
-Γι’ αυτό και δεν κάνεις αναφορά στον πατέρα σου;
• Να το επαναλάβω άλλη μια φορά. Με ενδιαφέρουν οι ψηφοφόροι συνεργάτες, οι δικοί μου κι όχι οι ετερόφωτοι. Ο Θανάσης Φιλιππόπουλος διάνυσε την πολιτική πορεία του. Ανταμοιβή του είναι η αγάπη του κόσμου και ο σεβασμός των πολιτικών αντιπάλων του. Διαχειρίστηκε τα δισεκατομμύρια των σεισμών, αλλά η περιουσία μας μειώθηκε. Είναι ζήτημα αν μας έμεινε το ένα τρίτο. Θέλω να του μοιάσω, να έχω την ίδια πορεία κι όχι να καπηλευτώ τον ίδιο τον πατέρα μου για δέκα ψήφους παραπάνω. Ο καθείς και τα όπλα του, όπως είπε ο ποιητής.
-Και πιστεύεις ότι με αυτά τα μυαλά θα εκλεγείς;
• Δεν θα σταθώ στην αποδοχή όσων με τους οποίους έρχομαι σε επαφή και κουβεντιάζω. Δεν θα επαναλάβω την στερεότυπη παλαιοκομματική φράση: «τα μηνύματα του κόσμου με γεμίζουν με αισιοδοξία». Θέλω και οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία, να μην ζυγίζουν την ψήφο τους με στενό ατομικό συμφέρον. Άλλωστε οι προοπτικές ρουσφετιού στέρεψαν. Το παλιό πέρασε. Ο λόγος μου απευθύνεται στους νέους, που σήμερα νιώθουν στο πετσί τους ότι η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος οδηγεί στον πάτο. Αυτούς καλώ για να αλλάξουμε μαζί τον πολιτικό κόσμο μας.
-Ας γυρίσουμε στο ΚΕΠΕΨΥ. Αν εκλεγείς βουλευτής, πως θα μπορέσεις να είσαι και πρόεδρος;
• Το καθήκον μου είναι να ασκώ την διοικητική μέριμνα. Τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, που χρειάζονται συνεχή παρουσία, τις υλοποιούν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου και με αρκετή επιτυχία μάλιστα. Δόξα τω Θεώ, και υπάρχουν τα ηλεκτρονικά μέσα και κάθε άλλη ευκολία επικοινωνίας. Άλλωστε, αν εκλεγώ βουλευτής, θα βρίσκομαι δίπλα στα διοικητικά κέντρα. Οι υπηρεσίες, από τις οποίες εξαρτάται η πιο εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, θα είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες σε μένα και δεν θα χρειάζεται να διανύω εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τις επισκεφθώ.
-Θα γλυτώνει και κάποια έξοδα το Κέντρο...
• Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, αν και δεν μ’ αρέσει να μιλώ γι’ αυτό. Όταν συμμετέχεις στις δράσεις ενός Κέντρου με μεγάλο κοινωνικό έργο, δεν το χρεώνεις, του προσφέρεις.
-Εσύ έχεις προσφέρει πολλά;
• Αυτό είναι προσωπική υπόθεση και δεν αφορά κανένα τρίτο. Ο καθένας προσφέρει κατά τις δυνατότητές του και κατά την συνείδησή του.
-Εδώ, άλλοι, χωρίς ένα τηλεφώνημα, γεμίζουν τα ΜΜΕ με ανακοινώσεις του τύπου, χάρη στις άοκνες προσπάθειές μου, έγινε το ένα και τ’ άλλο.
• Αυτό πρέπει ν’ αλλάξουμε. Σε τελευταία ανάλυση, εκλέγεσαι για να εξυπηρετείς την τοπική κοινότητα κι όχι να στήνεσαι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με ύφος «δοξάστε με». Όσο πιο γρήγορα φύγουμε από τέτοιες πρακτικές και τέτοια νοοτροπία, τόσο πιο γρήγορα θα πάμε μπροστά. Πρέπει να θάψουμε τον παλαιοκομματισμό οριστικά.
-Ένα ερώτημα με γαργαλάει για τελευταίο. Ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος συγκινεί τους πολίτες, θέλουν να τον ψηφίσουν. Όμως γιατί να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ;
• Αυτές οι εκλογές ζητούν απάντηση στο δίλημμα, με την Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης. Αυτή είναι η πρώτη επιλογή και δεύτερη επιλογή το κόμμα. Σαν κόμμα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τον πρόεδρό μας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όχι μόνον είναι προσανατολισμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά έχει κερδίσει και την αποδοχή των Ευρωπαίων ηγετών, που, κατά σύμπτωση, ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Για τους πολίτες που επιθυμούν να συνεχίσουμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποτελεί την πιο λογική επιλογή τους. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος.
Κάπου εδώ τελείωσε η συνέντευξη. Με έναν συνομιλητή θελκτικό η κουβέντα δεν τελειώνει. Τελειώνει όμως ο χώρος στην εφημερίδα. Αυτά που δεν τελειώνουν, είναι τα οράματα και η διάθεση κοινωνικής προσφοράς του Λεωνίδα Φιλιππόπουλου. Η εκτίμηση ανήκει σε αυτούς που θα κλείσουν τον φάκελο και θα ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: