Costa Navarino
10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Ένα επιστημονικό συνέδριο είναι πάντοτε ένα εξαιρετικό γεγονός. Όλοι μας, ανεξάρτητα από την επιστημονική κατάρτιση που έχει ο καθένας μας (εσείς ως γιατροί, εγώ ως οικονομολόγος, ο καθένας στην επιστήμη του εν τέλει), γνωρίζουμε πως τέτοιες συναντήσεις αποτελούν την πεμπτουσία της επιστήμης. Το γιατί είναι προφανές: Αν η επιστήμη δεν ανατροφοδοτηθεί παύει να είναι επιστήμη και γίνεται δόγμα. Εξάλλου η επιστήμη μέσα στους αιώνες προχώρησε διαλεκτικά, έτσι όπως το περιέγραψε ο Ένγκελς στο περίφημο σχήμα του διαλεκτικού υλισμού: Από μια Θέση Α και μια Αντί – θέση Β γεννιέται μια Συν – θέση Γ που με τη σειρά της θα προκαλέσει μια Αντί – θέση Δ κ.ο.κ.
Οι παραπάνω σκέψεις μου γεννήθηκαν καθώς ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα του συνεδρίου σας είδα ότι αρκετές συνεδρίες του χαρακτηρίζονται με τη λέξη «Αντιπαράθεση». Δυστυχώς, δεν διαθέτω την σχετική επιστημονική κατάρτιση να κατανοήσω το περιεχόμενό τους, εμπιστεύομαι όμως πάντοτε ό, τι γεννιέται από την αντιπαράθεση, από το διάλογο! Και ως πολίτης εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τους επιστήμονες που ο διάλογος, η συζήτηση των ευρημάτων τους, είναι στάση ζωής.
Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω τη χαρά που νιώθω να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους λαμπρούς επιστήμονες. Χαίρομαι όμως διπλά, γιατί ο τόπος που επιλέξατε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου σας είναι η Μεσσηνία και ακόμα περισσότερο, γιατί βρισκόμαστε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Πύλο, ονομαστή τόσο στην αρχαιότητα μέσα από την ομηρική ποίηση, όσο και στη νεότερη ιστορία με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Η Πύλος υπήρξε λίκνο του πολιτισμού κατά την αρχαιότητα. Ο θρυλικός της βασιλιάς, ο Νέστορας έγινε συνώνυμο της σοφίας, της αξίας του πνεύματος που κυριαρχεί στο ενστικτώδες σώμα. Και στις μέρες μας έδωσε το όνομά του στο παγκοσμίου φήμης διεθνές πείραμα για τα νετρίνα που διεξάγεται στην πόλη μας, όπως σίγουρα γνωρίζετε.
Ελπίζω και σήμερα εδώ στο ακροθαλάσσι του Νηλέα, στον υπέροχο χώρο του Ξενοδοχείου Κόστα Μάρε, η Πύλος του σοφού Νέστορα να δώσει μέσα από το συνέδριό σας καινούρια βέλη στη φαρέτρα σας για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Όλοι ξέρουμε πως η Ιατρική παγκοσμίως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια άλματα. Νόσοι, οι οποίες θεωρούνταν κάποτε ανίατες σήμερα βελτιώνονται ή και καθίστανται ιάσιμες. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πίσω στα θέματα της υγείας. Είμαστε πίσω στην έρευνα παρόλη την πληθώρα των λαμπρών μας επιστημόνων και ακόμα χειρότερα είμαστε πίσω στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οι οποίες στηρίζονται πραγματικά στον ηρωισμό των γιατρών που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται απλήρωτοι.
Η ειδικότητά σας, η οποία είναι ραγδαίως εξελισσόμενη και συμβάλλει εκτός των άλλων στην αντιμετώπιση της επάρατου νόσου, είτε δίνοντας λύσεις ίασης, είτε βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών σας συχνά ασκείται σε ελλιπέστατα εξοπλισμένα ιατρεία, με κακοσυντηρημένα ή και ανύπαρκτα μηχανήματα.
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα αφιέρωμα στον πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης βοήθησε πολύ τους Αργείους και τους Αθηναίους, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων. Με έκπληξη διάβασα ότι οι τελευταίοι, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τον μύησαν στα ελευσίνια μυστήρια και τον ανακήρυξαν πολίτη των Αθηνών. Επίσης, παραχώρησαν δωρεάν σίτιση στο Πρυτανείο για αυτόν και τους απογόνους του!
Για τις υπηρεσίες που προσφέρετε, γνωρίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής υλική ανταμοιβή, γιατί το λειτούργημά σας ούτε πληρώνεται, ούτε ξεπληρώνεται. Γι αυτό και είναι συγκινητικός ο ζήλος που επιδεικνύετε αντλώντας δύναμη από την ηθική ικανοποίηση που λαμβάνετε από τους ασθενείς και τους οικείους τους. Εξάλλου, αυτό μαρτυρεί η παρουσία και συμμετοχή σας σε αυτό το συνέδριο!
Σας καλωσορίζω, λοιπόν, στην πόλη μας και χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου την έναρξη του συνεδρίου σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Σας ευχαριστώ!
28/5/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου